MINA STEG
TILLSAMMANS
MIN PROFIL
KLUBBHUSET
|
|
|
Skrivet av: Annika-bizze (Ej medlem)
| 2009-10-17 (09:55)
|
Hejsan hoppsan, jag tänkte dela med mej av ett gott och mättande brödrecept. TIPS, läs igenom receptet innan du början , det har många långa jästider. Lycka till
Skållat fröbröd 2 limpor
Skållning: 1 ½ dl grovt rågmjöl 1 dl Rågkross 1 ½ dl Linfrö ½ dl sesamfrö 1 msk Salt 400 g (4 dl) kokande vatten
Blanda alla ingridienser i en bunke, häll i det kokande vattnet och blanda väl. Täck bunken med plastfolie och låt stå i 2 timmar.
Deg: 25 g Jäst 350 g (3 ½ dl) kallt vatten 720 g (12 dl) vetemjöl (jag brukar ta 6 dl vetemjöl och 6 dl rågmjöl)
Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet, blanda sedan i skållningen och vetemjölet (blanda ev i lite solroskärnor). Arbeta degen i maskin (eller för hand) i ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bord, dela i 2 delar platta ut till kakor. Rulla ihop och lägg dom med skarven neråt på bakpappersklädd plåt. Låt Jäsa övertäckta med ren handduk i 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Skåra brödet med vass kniv (jag brukar spreja brödet också och strö på lite saltflingor). Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Spreja med vatten (blomspruta) uppe och nere i ugnen, stäng luckan. Baka i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader i varmluftsugn och 200 grader i vanlig ugn, och baka ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk
Fakta om skållning: Gör brödet extra hållbart och saftigt, håller i flera dagar. Förvara inte brödet i platspåse utan svep in det i en handduk och låt skorpan hårdna undan för undan.
|
|
|
|
Skrivet av: aanneli
| 2009-10-17 (20:05)
|
Låter gott, det ska jag verkligen prova framöver! Tack för receptet!
Anneli
|
|
|
|
Skrivet av: Ros
| 2009-10-22 (20:38)
|
Jag skall oxå prova receptet! Låter mkt. gott!
|
|
|
|
Skrivet av: irenem
| 2011-07-25 (21:52)
|
Det låter gott,ska provas......hälsar irenem
|
|
|
|
|
|
|
|
|